- De Nederlandse economie staat er gunstiger voor dan eerder gedacht.
- Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de schatting voor de economische groei in het tweede kwartaal flink naar boven bijgesteld.
- Ondanks de coronacrisis ligt het aantal faillissementen op een historisch laag niveau.
Het beeld van de Nederlandse economie is opnieuw verbeterd. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De economische groei in het tweede kwartaal van dit jaar werd door het bureau naar boven bijgesteld, naar een plus van 3,8 procent.
Bij de eerste berekening in augustus ging het statistiekbureau nog uit van een plus van 3,1 procent over het tweede kwartaal van dit jaar.
In de modellen van het bureau presteerden 10 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend. De ‘Conjunctuurklok’ van het CBS, die een beeld schetst van de conjunctuur, slaat dan ook verder positief uit. Het. bureau ziet dat de consumptie bij huishoudens en de investeringen en uitvoer groeien.
Het CBS benadrukt wel dat dit conjunctuurbeeld niet in gelijke mate opgaat voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.
Nederland klom in tweede kwartaal uit recessie
Nederland profiteerde in de periode van april tot en met juni van het het afbouwen van de coronamaatregelen zoals de lockdown van begin dit jaar en de heropening van de horeca en winkels.
Doordat de economie weer groei liet zien, kwam een einde kwam aan de recessie die het gevolg was van de tweede coronagolf in het najaar en de winter. Vooral huishoudens gaven meer uit, maar ook het bedrijfsleven en de overheid droegen bij aan de groei.
Ten opzichte van een jaar eerder groeide de economie in het tweede kwartaal met 10,4 procent. Volgens de eerste inschatting was dat nog 9,7 procent.
Deze aanpassing wordt volgens het CBS veroorzaakt door nieuwe cijfers over de zorg, de financiële instellingen, het vervoer, de reisbranche en de horeca. Zo was er bij de zogeheten productie van ziekenhuizen een sterker herstel te zien dan eerder aangenomen.
Ook het aantal faillissementen is opnieuw gedaald. Er zijn in augustus 11 bedrijven minder failliet verklaard dan in juli. Het aantal faillissementen ligt op een historisch laag niveau. Experts vrezen al langere tijd dat die cijfers niet lang aan kunnen houden, het is de vraag wat er met sommige bedrijven gaat gebeuren nu de coronasteun wordt afgebouwd.